3D slikanje zob

Kaj je 3D slikanje zob in katere so njegove največje prednosti tako za paciente kot za zobozdravnike?

Pri pregledu ustne votline zobozdravnik s prostim očesom preveri stanje zob in ustne votline, ne vidi pa dogajanja pod zobno sklenino in sprememb v kosti, zobni korenini in tkivu okoli nje. Za dodatne informacije mora uporabiti eno izmed metod slikanja zob. Med njimi je vedno bolj razširjeno tudi 3D slikanje zob, ki se v zobozdravstvu uporablja vse od leta 1996.

Do danes je postalo popolnoma jasno, da lahko zobozdravniki s 3D slikanjem zob bistveno lažje postavijo diagnozo, zato se uporablja v različne namene. Najpogosteje se 3D slikanje zob uporablja za načrtovanje vstavitve implantata, poškodbah zob in čeljusti, motnjah v izraščanju zob, razcepu ustnic in čeljustnega grebena in številnih drugih poškodba, boleznih in nepravilnostih v ustni votlini.

S 3D slikanjem zob dobimo sliko, ki ohranja zelo visoko resolucijo

Kot že ime pove, s 3D slikanjem zob dobimo natančen in podroben vpogled v dogajanje v naši ustni votlini. Strokovno opravljeno 3D slikanje zob nam omogoča pregled višine, dolžine in globine, kar v primeru dvodimenzionalne slike ni mogoče. Na podlagi slike lahko zobozdravnik natančno oceni kvaliteto kosti in situacijo v obzobnih tkivih.

Metoda 3D slikanja zob omogoča slikanje le določenega dela ustne votline ali zoba. Dodatna prednost pa je, da 3D slikanje zob omogoča tudi urejanje slike na računalniku, njeno povečevanje in prilagajanje kontrastov. Na podlagi tega lahko zobozdravnik natančne postavi diagnozo, pri čemer se vse slike lahko preprosto arhivirajo.

S 3D slikanjem zob je sevanje minimalno

Najpomembnejša prednost pa je zagotovo z vidika zdravja pacientov. Izkazalo se je, da je sevanje pri 3D slikanju zob minimalno in v primerjavi z ostalimi metodami zmanjšano celo do 90 %. 

Pri 3D slikanju zob se uporablja računalniška tomografija s stožčastim snopom, ki bistveno hitreje poslika želeni predel. Posledično temu traja 3D slikanje zob le 12 do 15 sekund in je bistveno krajše napram ostalim metodam.