Prehranska dopolnila

Ravno pozimi bi morali uživati prehranska dopolnila

Skozi vsa pretekla leta me je mučila spomladanska utrujenost. Takoj ko so začeli prvi spomladanski sončni žarki, sem se vlekla po stanovanju in se komaj prebila skozi dan. Nikoli mi ni bilo jasno zakaj, saj naj bi bilo ravno sonce tisti, ki naj bi nam dvignilo razpoloženje. Ker mi ta uganka ni dala miru, sem začela brati in raziskovati kaj je temu krivo. Prišla sem do spoznanja, ki je bilo seveda novo samo meni, da bi pozimi nujno morali jemati prehranska dopolnila, saj nam jih na vsakem koraku primanjkuje.

Ravno pozimi bi morali uživati prehranska dopolnila

Zaradi pomankanja sonca, tudi kadar je lepo vreme, ima pozimi sonce premajhno moč, zato avtomatsko vsem ljudem primanjkuje Vitamina D, dandanes prehranska dopolnila z tem vitaminom to lahko uspešno nadomestijo. Prav tako nam pozimi primanjkuje svežega sadja in zelenjave. Tisto kar dobimo v trgovinah, je pripotovalo od daleč in je zato osiromašeno. Tudi tukaj bi prehranska dopolnila lahko prišla prav. Še največ nam primanjkuje naslednjih vitaminov in mineralov:

  • vitamin D
  • vitamini A, C, B kompleks
  • magnezij
  • omega 3
  • selen in
  • cink.

Poleg vseh naštetih je dobro jemati prehranska dopolnila probiotikov, da se vzdržuje zdrava črevesna flora in lahko sploh pride do absorbcije teh mineralov in vitaminov. Niso pa vsa prehranska dopolnila kvalitetna, zato je dobro biti pri nakupu zelo previden. Na začetku se je pametno posvetovati s kom, ki se na prehranska dopolnila spozna in nam lahko svetuje na kaj naj bomo pozorni. Sama že kar dobro vem, na kaj sem pozorna pri nakupu in včasih me sodelavke že vprašajo za nasvet, kaj naj kupijo one. 

Zadnje tri leta odkar pozimi jemljem prehranska dopolnila, pomlad pričakam pripravljena in polna energije. Poleti pa jih ne jemljem, saj doma uživamo veliko svežega sadja in zelenjave z lastnega vrta, za katerega vem, kako je zrastlo in vem, da vsebuje vsa potrebna hranila, ki jih potrebujemo.